Hvem blir Norgesmester er en kunnskapskonkurranse for 6. og 7. klasse som går over tre quizrunder i løpet av et skoleår. Quizen gjennomføres digitalt i klasserommet i regi av lærer, i lag på maks tre og tre elever. Det er ikke lov til å bruke hjelpemidler under konkurransen. Dette kan løses ved at læreren står bakerst i klasserommet og følger med på skjermene underveis.

Hver runde består av 30 spørsmål. Disse er knyttet opp mot elevressursene på nettsiden (Folkehelse og livsmestring), temaer fra fagene samfunnsfag og naturfag, andre skolefag og nyheter. Fasit sendes ut på epost til læreren etter hver runde. De tre lagene med størst sammenlagt poengsum etter rundene er årets norgesmestre og vinner en aktivitetsdag til klassen sin.

Forberedelser
Før oppstart oppfordres det til å sette av 1-2 skoletimer med gjennomgang av elevressursene for å forberede elevene til quizen. Elevene oppmuntres til å følge med på nyheter, som f.eks. Supernytt, da det i hver runde vil bli stilt noen spørsmål knyttet til det som har skjedd rundt om i verden den siste tiden.

Quizrunde 1 er knyttet til
Alkohol og Valgene våre

Quizrunde 2 er knyttet til
Nikotin og Påvirkning og gruppepress

Quizrunde 3 er knyttet til
Ulovlige rusmidler og Samfunn og relasjoner

Under kan du se i hvilke uker quizen kan gjennomføres.
Husk også å lese gjennom Retningslinjer for konkurransen.

Før quizen:
Det er kun læreren som kan melde på sin skole og klasse(r). Dette gjøres ved å klikke på For lærere øverst i høyre hjørne, så Registrer ny bruker. Husk å registrere brukeren med lærerens epostadresse, ikke skolens. Etter dette vil du få en epost for å verifisere brukeren din. (Husk å sjekke søppelpostkassen!)

Etter verifisering kan du logge på brukeren din, få tilgang til lærerveiledninger og kan registrere skole og klassetrinn på knappen Påmelding. Legg merke til koden som står ved klassen - den må elevene oppgi for å komme inn på quizen.

Dele elevene inn i lag på maks tre og tre med lagnavn som du skriver ned. Lagnavnet følger elevene i alle tre runder av quizen, og læreren må godkjenne quizbesvarelser etter gjennomføring. 

Selve quizen:
Elevene kan selv opprette lagene med lagnavn på knappen Quiz når quizen har åpnet. Det er best å gjøre dette i forbindelse med gjennomføring av første quizrunde. Deretter besvarer de 30 spørsmål med svaralternativer.

Etter quizen:
Når lagene har gjennomført quizen må læreren logge på, gå inn på lagenes besvarelser og trykke JA ved besvarelser som er godkjent. Det er du som lærer som står ansvarlig for at elevene ikke benytter hjelpemidler under quizen eller at noen lag gjennomfører konkurranserunden flere ganger under forskjellige lagnavn.

Så er det bare å vente i spenning og se hvilke lag som havner øverst på pallen. Lykke til!

Runder

2021/2022

Området på siden hvor man kan ta quizen er åpen tre uker for hver runde. Etter registrering mottar læreren påminnelse før hver konkurranserunde og fasit etter runden er avsluttet.

1. runde
Uke 4-8
2. runde
Uke 10, 11 og 12
3. runde
Uke 16, 17 og 18